Så startade det hela

Tanken att skriva en biografi om Are Waerland hade länge funnits hos Camilla Berggren, men det var 29 september 2017 som hon tog kontakt med Pia Bexell på Hälsofrämjandets kansli för att försöka få en intervju med Kurt Svedros förbundets då 88-årige nestor, som i mitten på 1940-talet gick med i hälsorörelsen som Are Waerland hade startat. Informationen gick också till mig, Pehr-Johan Fager, som nu var ordförande i Hälsofrämjandet sedan april 2017, och hade sedan 7-8 år tillbaka försett Kurt med en del material kring Are, som var min farfars bror, och som Kurt skulle använda i en bok han höll på att skriva om hälsorörelsen som så. Jag hade genom åren samlat på mig en hel del unikt material kring Ares liv som fanns bevarat inom släkten.

Då Kurt inte var intresserad av att kontakta Camilla av någon anledning så svarade jag den 5 oktober på hennes mail. Jag tyckte det var en utmärkt idé, och så var projektet igång.

Det hela slutade dryga 4 år senare med att boken Are Waerland – Nordens största hälsoförkunnare – livet och döden gavs ut 16 oktober 2021.

Camilla och jag hade två helt olika ingångar till ”hälsoprofeten”, som vi kallade honom inom släkten. Camillas mamma blev ”frälst” efter ett föredrag Are höll i Vasa i Finland 1939, och var inbiten waerlandist när Camilla föddes 1953. Själv hade jag indirekt via släktskapet det hela mer i blodet sedan min födelse 1953 och uppväxt. Min familj var dock inte utpräglade waerlandister, men influerades starkt av Ares läror. Det gällde livsföringen i stort, med kruska på matbordet och långfil med tilltugg varje dag under barnaåren, och i övrigt ett aktivt friluftsliv.

1 kommentar

  1. Allt det jag läst av dig Pehr-Johan om Are Waerland är mycket intressant och jag ska försöka låna på bibliotek eller köpa boken av dig och Camilla Berggren. Någonstans i mina bokhyllor vill jag minnas att jag har en bok av eller om Are Waerland och ska försöka hitta den.
    Skulle mycket uppskatta att få kontakt med dig Pehr eller Camilla då jag redan på sent 1970-tal blev vegetarian och utan att veta om Are Waerland själv komponerade min egen ”kruskagröt” som jag mådde mycket bra av att äta. Började alltid dagen med vatten och därpå frukt av flera sorter. Till lunch åt jag min kruskavariant och sedan brukade jag vila/sova en stund. Senare under dagen eller tidig kväll åt jag en varierad sallad. och när det var dags att sova så sov jag gott.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *