Om

Are Waerland, vars dopnamn var Paul Henrik Fager, föddes 14 april 1876 i Ekenäs, Finland. Sedan tonåren var han en folkbildande föredragshållare och författare, och studerade på universitet i Helsingfors, Uppsala, Edinburgh, London, Paris och Sierra state, USA. Hans största gärning var som hälsoförkunnare från det han gav ut boken In the Culdron of Disease, 1934, fram till sin död i Alassio, Italien1955 – mätt på år.

Paul Henrik Fager
(Are Waerland) 2,5 år

Are ville med sin helhetssyn på hälsa hjälpa människor till ett långt och friskt liv. Den bestod av laktovegetarisk kost (främst råkost), motion i vardagen och tid för avkoppling och vila. Han var starkt emot de tre vita gifterna, socker, salt och vitt mjöl.

I biografin Are Waerland – Nordens största hälsoförkunnare – livet och döden, skriven av Camilla Berggren och Pehr-Johan Fager, kan du läsa mer om Ares liv och livsgärning. Där finns bland annat kapitel om hans kamp som frihetskämpe mot den ryska överhögheten, tiden i fängelse i Sverige och om all hans kvinnor. Are var gift tre gånger och fick ett utomäktenskapligt barn vid 75 års ålder. Boken innehåller också en genomgång av Ares hälsolära, samt en bilaga med ett 30-tal brev, av över hundra bevarade, skrivna till sin mamma Hilda.